Специална форма на ултравиолетова светлина може да убива грипни вируси

Специална форма на ултравиолетова светлина може да убива грипни вируси




Специална форма на далечната UVС светлина (вид късовълнова ултравиолетова светлина) може да убива грипни вируси, без да оказва отрицателно въздействие върху човешките тъкани. Твърдението е на изследователи от Медицинския център „Ървинг“ на Колумбийския университет. Тяхното проучване показва, че много ниски дози от далечната UVC светлина биха могли да инактивират грипните вируси.

Предстоят още множество проучвания, но учените смятат, че употребата на ултравиолетово лъчение от този вид на обществени места като болници, учебни заведения, летища и гари ще може да намали честотата на заболелите от грип значително.

В широк спектрален диапазон ултравиолетовата светлина убива бактерии и вируси. Тя се използва за стерилизация на хирургическо оборудване и медицински кабинети, например. В същото време обаче конвенционалната UV светлина е опасна за човешкото здраве. Тя често провокира развитието на рак на кожата и катаракта. Специалистите са категорични, че инсталирането й на обществени места ще има катастрофални последици.

Новото проучване на изследователите от Колумбийския университет обаче не използва широкоспектърна UV светлина, а такава с много тесен спектър на лъчение. Става дума за далечната ултравиолетова С (далечна UVC) светлина, която може да убива вируси, но не оказва отрицателно въздействие върху човека. Този вид лъчение има ограничен обхват на действие и не може да проникне през външния слой на мъртвите клетки на човешката кожа или през сълзите в очите и точно по тази причина не е опасна за човешкото здраве.

Ако се потвърди, че тя може да убива грипните вируси, без да нанася вреда, то със сигурност ще се превърне в мощен инструмент в борбата със заболяването. Според изследователите, ако бъде приложена в здравните заведения, обществените пространства и дори домовете, тя ще предотврати разпространението на вирусите и масовото заразяване.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

Източник: Framar.bg


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!