Забравеният Иля Мечников и неговите открития за имунната система и киселото мляко

Забравеният Иля Мечников и неговите открития за имунната система и киселото мляко





Той спасил армията от сифилис, обяснил какво представлява имунната система и популяризирал българското кисело мляко, за което трябва да му благодарим
Малко хора знаят каква е заслугата на Иля Мечников за медицината и нашето здраве
На Мечников дължим обяснението какво представлява имунитетът
Един пролетен ден на 1873 г. изтощеният Иля се прощава с живота. Зад прозореца шуми португалската Мадейра, Атлантическият океан мие бреговете, а в стаята високата доза морфин тече в стомаха на микробиолога. Преди няколко дни е починала Людмила, жената, с която Мечников живял четири години.
28-годишният лекар е планирал всичко, което ще се случи с него: асфиксия след няколко минути и вероятно – оток на мозъка.
Но организмът включва рефлекса за повръщане и животът на Мечников продължава. През 1908 г. неуспелият самоубиец ще получи Нобеловата награда по физиология и медицина за труда си „Невъзприемчивост към инфекционните болести“, в който доказва, че организмът сам се защитава от инфекционните болести, включително и с помощта на фагоцитите – клетките, които поглъщат вредните бактерии.
През 1975 г. Иля Мечников отново се жени, но скоро решава отново да се самоубие. Съпругата му – студентка от Императорския Новорусийски университет, заболява от коремен тиф.
Иля панически чака смъртта и си инжектира доза от причинителя на болестта, в крайна сметка и двамата оцеляват.
През 1886 г. Мечников основава Одеската бактериологична централа – втората в света и първата в Руската империя, където заедно с колегите си разработва ваксина против опасни вируси и бактерии, включително и против коремен тиф.
Под неговото ръководство за пръв път в Русия ваксинират срещу бяс. Благодарение на Одеската централа смъртността от бяс спада почти пет пъти.
Спасява армията от сифилис
Иля Мечников е един от главните борци със сифилиса, който по това време бързо се разпространява в Русия. През 1904 г. от сифилис боледуват 9,76 военнослужещи в руската армия, през 1907 г.- 19,79%. Той започва да експериментира с шимпанзета. Заразява ги със сифилис и използвал различни методи на лечение. В резултат разработва профилактичния „крем на Мечников“, който помага значително да се намали заболеваемостта.
Популяризира киселото мляко
Старостта е болест и с него трябва да се води борба, така смята Иля Мечников и в края на живота си поставя целта да съкрати или да отстрани този период от човешкия живот; той се превръща в основател на научната геронтология.
Мечников твърди, че старостта настъпва заради неправилната работа на микрофлората в червата, а това на свой ред е следствие от неправилното хранене.
Той първи доказва, че киселомлечните продукти са полезни за здравето и издига на пиедестал българския Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, основният компонент в натуралното кисело мляко.
По-рано бацилът бил известен като „Лактобацилиус булгарикус“, наречен в чест на България, където най-напред е открит и използван.
Издателство PACПEP

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!