Потвърди се – българската БЦЖ ваксина пази от COVID-19

Потвърди се – българската БЦЖ ваксина пази от COVID-19

29.4.2020



Второ потвърждение за ползата от БЦЖ ваксината срещу туберкулоза и особено разделението й в страните, където се ползва, по щамове, вече е налице.
Новината дойде от професорка по имунология, автор на стотици научни трудове, довели до 6 патента за лекарства и ваксини – Майда Гюрсел, понастоящем ръководител на ресорния факултет в Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция. 

Според доклад от изследването й върху БЦЖ и въздействието на ваксината, прилагана глобално от 1921 г. насам, върху разпространението и смъртността от новия коронавирус, боцването в рамото може да се превърне във временен спасителен план от заразата, убила над 200 хиляди души досега за 4 месеца. До откриването на лекарство и/или специфична ваксина срещу SARS-CoV-2.



Данните на проф. Гюрсел идват около месец, след като американски медици първи публикуваха данни за огромните разлики между заболеваемостта от COVID-19 в страни, в които БЦЖ ваксината е задължителна, и там, където тя не се прилага или отдавна е отишла в миналото. 
Проф. Гюрсел твърди, че реваксинацията с БЦЖ може да предложи поне временен изход от пандемията, особено предвид късия период защита срещу туберкулоза, която някои от щамовете предлагат.
България, за щастие, е с един от най-„дългите“ и най-старите – щамът Москва/София, за който се смята, че е точно толкова ефективен срещу развитие на тежък остър респираторен синдром, колкото и щам „Токио“, прилаган в едва няколко страни по света. 
Като цяло, спокойствието, което БЦЖ ваксината осигурява срещу туберкулоза, е около 20 години, след което започва да отслабва, ако не се прилагат реваксинации. 
Анализирани са данните от програмите на 13 страни, които са спрели прилагането й, защото в тях се смята, че рискът от заразяване с бактерията, е минимален. 5 от тях – Норвегия, Франция, Финландия, Германия и Обединеното Кралство, са спрели боцкането в последните 20 години, а Австрия, Белгия, Дания, Испания, Холандия, Швеция и Италия са приключили се БЦЖ преди 30 до 40 години. 
Когато тези данни се приложат върху данните за смъртността на 1 млн. души население, се вижда, че има огромни разлики между първата група страни и втората. При онези, спрели широката ваксинация с БЦЖ сравнително скоро, смъртността е около 7 пъти по-ниска, в сравнение с отказалите се много по-отдавна. 
Освен това, предвид общо двете групи БЦЖ ваксини – „старите“ щамове (Токио, Москва, Моро и Бразилия), и „новите“ (Пастьор, Дания и Конот), се наблюдават разлики при развитието на COVID-19. Това се дължи на разликите в биохимията на самите щамове, вируленцията им и имуногенетиката им.
По-късно разработените БЦЖ по света са така „настроени“, че притежават само алфа и кетомиколични киселини. За разлика от тях, „нашите“ – „старите“, са с наличие на метоксимиколови киселини – дълговерижни мастни киселини с разклонени вериги, компонент в клетъчните стени на микобактерии със защитна функция, които дават устойчивост на бактериите към някои видове медикаментозно лечение. Те се синтезират с помощта на ензима бета-кетоацил-АПБ-синтаза III, а инхибитори на този ензим се тестват като потенциално средство за борба с туберкулозата.
БЦЖ – Москва/София се остава до около 6 месеца в лимфната система на ваксинираните с нея деца, докато при БЦЖ – Пастьор не се наблюдава жива бактерия в нито един момент след инжектирането. Така имунната система не се стимулира достатъчно ефективно, колкото с ваксинация с „нашия“ „щам“. Затова и по-ниските нива на смъртност от новия коронавирус там, където Москва/София се прилага. 
*Карта на БЦЖ ваксините по света и различните видове
Бележка: По данни от последните дни самата Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, е с такава ваксина.

Източник: https://jniws.zbox7.eu/410003/

________________________________________________________________

Кристин Лагард споделила на Борисов, че е ваксинирана с БЦЖ ваксина
Премиерът съдействал на Центъра по заразни болести за лекарство



ВИДЕО:


Центърът по заразни и паразитни болести е в процес на разработка на лекарство в помощ на борбата срещу коронавируса.

Изчаква се да излязат последните анализи, стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в Центъра, където се помещава Бул Био - НЦЗПБ ЕООД - търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

От думите на премиера се разбра още, че той е съдействал съставка за лекарството да дойде от Германия.

Един от приоритетните инвестиционни проекти на дружеството е за нова производствена линия на БЦЖ ваксини. Пред премиера бяха представени различни проекти, за които държавата ще осигури финансиране за около 20 млн.лв.

Борисов обяви, че шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард му споделила, че й е поставена такава наша ваксина в миналото. Лагард сама повдигнала темата и казала, че по тази причина се чувства сигурна.

Борисов съобщи, че на заседанието на Министерския съвет днес е взето решение да се отпуснат 136 млн. лв. за образование и иновации. Ще бъдат закупени още PCR тестове и маски.

Премиерът отбеляза и статистиката, че в САЩ броят на починалите от вируса е повече, отколкото във Виетнамската война.

От МС съобщиха, че правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от БулБИО.
 
Директорът на дружеството Румен Кофинов представи пред министър-председателя трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО.

С новата производствена линия на БЦЖ ваксина ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване.

Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Кофинов поиска съдействие от страна на министерството на земеделието, храните и горите, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.

Източник: Dnes.bg

Източник на видеото: bTV



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!