Бил Гейтс иска да пръска милиони тонове прах в стратосферата, за скрие Слънцето

Бил Гейтс иска да пръска милиони тонове прах в стратосферата, за скрие Слънцето





Планът звучи като научна фантастика - но може да бъде факт в рамките на десетилетие; всеки ден повече от 800 гигантски самолета биха издигнали милиони тонове тебешир на прах до височина 12 мили над земната повърхност и след това биха разпръснали количеството високо около стратосферата.

На теория, въздухът от прах би създал гигантски сенник, отразяващ част от слънчевите лъчи и топлина обратно в космоса, затъмнявайки онези които преминават и така ще предпази Земята от увеличаващите се опустошения от затоплянето на климата.

Това не е откачен план на изобретател работещ в бараката си в задния двор. Проектът се финансира от милиардера и основателя на Microsoft Бил Гейтс и в него участват учени от Харвардския университет.

Този първоначален тест за 3 милиона долара, известен като експеримент за контролиране на смущения в стратосфера (SCoPEx), ще използва научен балон на голяма надморска височина (на снимката), за да вдигне около 2 кг прах от калциев карбонат - размерът на торба с брашно - в атмосферата на 12 мили над
 пустиня на Ню Мексико

Всъщност плановете са толкова добре развити, че първоначалните експерименти за „замъгляване на небето“ трябваше да започнат преди месеци.

Anonymous със СТРЯСКАЩО предупреждение към Бил Гейтс

Експеримента в Мексико би положил една тръбна форма на небето с дължина половин миля и диаметър 100 ярда. За следващите 24 часа балонът ще се управлява от витла обратно през този изкуствен облак, неговите бордови сензори ще наблюдават както способностите за отразяване на праха, така и влиянието му върху тънкия околен въздух.

SCoPEx обаче е в процес на задържане в момента, на фона на опасенията, че може да предизвика катастрофална поредица от верижни реакции, създавайки климатични поражения под формата на сериозни засушавания и урагани и да доведе до смърт за милиони хора по света.

Един от страховете е, че разпространението на прах (на снимката) в стратосферата може да повреди на озоновия слой, който ни предпазва от опасната ултравиолетова радиация, която поврежда ДНК на човека и може да причини рак.
Една от директорите на екипа от Харвард, Лизи Бърнс, признава: „Идеята ни е ужасяваща… Но такива са и промените в климата“. Консултативен съвет от независими експерти е назначен да оцени всички възможни рискове, свързани с него.

Но от къде, откъде се появи идеята за такава умопомрачителна схема?

Вдъхновението е било отчасти породено от природно бедствие. Когато вулканът планината Пинатубо във Филипините избухна през 1991 г., той уби повече от 700 души и остави над 200 000 бездомни.

Но също така даде шанс на учените да наблюдават последиците от обширен химически облак в стратосферата.

Вулканът изхвърли 20 милиона тона серен диоксид високо над планетата, където образува капчици сярна киселина, които плаваха около земното кълбо повече от година. Тези капчици действаха като малки огледала, за да отразяват слънчевата светлина.
В резултат на това глобалните температури бяха понижени с 0.5 градуса по С за около година и половина.

Това даде тласък на идеята за мечтаното „поправяне“ на глобалното затопляне - и беше обект на поне 100 академични документации.

Но създаването на това, което представлява гигантски сенник за Земята, може да се окаже на висока цена, което представлява още по-голям риск от самите климатични промени.

Един страх е, че разпространението на прах в стратосферата може да повреди озоновия слой, който ни предпазва от опасна ултравиолетова радиация, която може да повреди ДНК на човека и да причини ракови заболявания.

На теория прахът от въздуха би създал гигантски сенник (по подобен начин на слънчевото затъмнение, на снимката), отразявайки някои от слънчевите лъчи и топлината обратно в космоса, затъмнявайки онези, които преминават и така защитавайки Земята от влошаващите се опустошения на
 климатично затопляне
Климатолозите също са обезпокоени, че подобно трептене може неволно да наруши циркулацията на океанските течения, които регулират нашия климат.

Това само по себе си би могло да стартира глобално огнище на екстремни климатични събития, които могат да опустошат земеделските земи, да унищожат цели видове и да насърчат епидемии от болести.

Потенциалът за бедствие дори не свършва. Опитът да затъмни слънчевите лъчи вероятно ще създаде победители в климата и губещи.

Учените може да са в състояние да зададат перфектните климатични условия за земеделските производители в огромния американски Среден Запад, но в същото време тази обстановка може да предизвика поразия от суша в Африка.

Защото не е възможно да се променя температурата в една част на света и да не се нарушава в останалата. Всичко в световния климат е взаимосвързано.

Освен това всяка промяна в средната глобална температура би от своя страна променила начина, по който се разпределя топлината по целия свят, като на някои места се затопля повече от други.

Това от своя страна би повлияло на нивата на дъжд. Топлината задвижва водния цикъл - при който водата се изпарява, образува облаци и пада като дъжд. Всяка промяна на топлината би довела до съпътстваща промяна в моделите на валежите. Но как и къде точно?

Няма начин да се предвиди как дългосрочния климат в света може да отговори на наличието на гигантски химически сенник върху него.

Като един от водещите световни експерти в областта на климата Янош Пастор - който беше съветник по Парижкото споразумение за климата на ООН и сега работи за изключително уважаваната инициатива за управление на климата в Ню Йорк - предупреждава: „Ако използвате тази технология и я направите лошо или неуправлявана, тогава можете да създадете различни видове глобални рискове, които могат да имат равни, ако не и по-големи предизвикателства пред глобалното общество от изменението на климата. “

Технологията може дори да предизвика страшни войни. Загрижеността за нашия климат би могла да доведе до големи предизвикателства и извинения за международно недоверие и въоръжени конфликти.

Да кажем, например, че китайското правителство - което вече експериментира с технологията за изменение на климата - използва своето разрастващо се научно ноу-хау от космическа епоха, за да се опита да праши стратосферата, за да защити собствените си земеделски добиви.
Тогава две години по-късно мусоните се провалят в съседен азиатски гигант Индия, причинявайки широко гладуване и болест. Дори ако китайският ход всъщност не беше причинил мусоните да се провалят, милиарди хора ще го обвинят.

Следва допълнителна опасност. Въпросната технология е съблазнително евтина, може би по-малко от 10 милиарда долара годишно. Това означава, че отделен народ би могъл да го използва за свои цели - може би като оръжие за война или изнудване.

Какво да спре една държава като Русия да се намесва в нашето време по същия начин, по който се е намесила в изборите и мнението на социалните медии?
А дали САЩ не би го правил и още преди нея?

Независимо от това, учените от Харвард твърдят, че могат да управляват безопасно своя продукт.

Например, един от ръководителите на екипа на SCoPEx, Дейвид Кийт, професор по приложна физика, наскоро съобщи, че равномерното засяване на цялата световна атмосфера с ниски нива на отразяващ прах трябва да има далеч по-малък риск от неочаквани проблеми, отколкото се страхуват.
Професор Кийт предлага също така, по-богатите държави в света да се обединят, за да създадат обединен световен застрахователен фонд, който да компенсира бедните страни за всякакви вреди, причинени неволно от експериментите им със слънчевия щит.

Критиците посочват, че обещанието за стратосферен сенник може да насърчи политиците и индустриалците да решат, че няма нужда да вършат тежката, непопулярна и скъпа работа за намаляване на емисиите на парникови газове.

Майк Хълм, преподавател по човешка география в университета в Кеймбридж и бивш учен от Междуправителствения съвет по изменението на климата, казва, че вместо това можем да разчитаме масово на технологиите, за да компенсираме климатичните проблеми, които нашите индустрии причиняват.

Той нарича този спираловиден проблем „температурен дълг“, защото той е като натрупване на дългове по кредитни карти, които никога не могат да бъдат изплатени. „Това е масивна хазартна игра“, предупреждава професор Хълм. „Далеч по-добре е да не трупаме този дълг.“

Възникват още по-големи въпроси. Как да изключите такава глобална система за охлаждане? И какви непредвидени последици биха възникнали, ако изведнъж го направите.

Тази мечта за поправяне на последиците от изтъняването на озоновия слой, изглежда има голям потенциал да се превърне в глобален кошмар.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!