Учен: Коронавирусът се обезсилва сам след 70 дни, независимо как опитваме да го спрем!

Учен: Коронавирусът се обезсилва сам след 70 дни, независимо как опитваме да го спрем!

Наука / 30.4.2020 - Obekti.bg


Според проф. Исак Бен-Израел моделът на разпространение на вируса в различните страни е един и същи – без значение дали са предприели сериозно блокиране или не. Данните сочат, че политиката за блокиране може да бъде спряна в рамките на няколко дни и да бъде заменена с политика на умерено социално дистанциране. Източник: CROCOTHERY / Shutterstock

Коронавирусът се обезсилва сам след 70 дни, независимо как опитваме да го спрем. Това обяви проф. Исак Бен-Израел -  известен израелски физик, математик и пенсиониран генерал, пише БНР. Той е бивш съветник по въпросите на кибернетиката на премиера Нетаняху, а сега ръководи изследванията в сферата на сигурността в университета на Тел Авив.
Според него всички усилия да се ограничи заразата така или иначе ще доведат до един и същ резултат, защото К-19 има собствени граници, пише в. “Дейли телеграф”. Анализи показали, че вирусът достига своя пик около 40 дни след появата на първите заразни в дадена страна и след това кривата започва да върви надолу и затихва около 70-ия ден.
Тази тенденция се забелязва както в страни под карантина, така и с не толкова строги мерки. Според професора блокирането на икономиките нанася големи вреди, а ползите са малки. Когато медии в Израел го попитали как вирусът ще изчезне без никаква намеса, той отговорил: “Нямам обяснение. Може да е свързано с климата, а може и животът му да е ограничен”.



_________________________________________________________________________________


Дания: Разпространението на COVID-19 не се ускори след облекчаване на мерките




Разпространението на Ковид-19 в Дания не се ускорява след започналото в средата на месеца постепенно облекчаване на ограничителните мерки.
Това съобщи днес Държавният институт "Серум", който отговаря за подготвеността на Дания по отношение на инфекциозните заболявания, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.
Стойността на така наречения показател R, изразяващ средния брой инфекции, който всеки носител на вируса причинява, леко се е повишила през последните две седмици, но остава под 1, заяви институтът.
"Въпреки това няма признаци епидемията от Ковид-19 да се ускорява", допълни той. 

Коментар от автора на блога: Припомням, че Дания постепенно облекчи и частично отмени извънредното положение около 20-23 април 2020г. като още три страни ще я последват - Норвегия, Австрия и Чехия.

Източник: Obekti.bg






Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!