Washington Post: В ЕС се опасяват, че коронавирусът ще убие и самия съюз!

Washington Post: В ЕС се опасяват, че коронавирусът ще убие и самия съюз!




Европейските лидери изразиха загриженост, че кризата с коронавируса може да е твърде тежка за съюза и той няма да премине този тест за издържливост, пише Washington Post. И така, един от основните принципи на обединението вече е поставен под въпрос - че отворените граници носят мир и просперитет.
Пандемията от коронавируса задълбочава линията на раздор в Европа, така че някои лидери се опасяват, че съюзът им може да приключи, пише Washington Post. Единството на Европейския съюз е било застрашавано много пъти от различни кризи, но сега, ако лидерите не успеят да изработят единен отговор на проблема, тогава целият проект може да бъде заплашен със смърт, отбелязват авторите на статията.
Те пишат, че изначално европейските държави поставят националните интереси като приоритет пред общоевропейските. И Русия и Китай се възползваха от това, като предоставиха хуманитарна помощ и включиха реториката на спасителите. Все пак после европейските страни се събраха и започнаха да помагат на Италия в по-голям обем от Китай. Всички държави обаче все още имат различни подходи и например унгарският премиер Виктор Орбан получи извънредни правомощия за себе си, което противоречи на ключовите концепции на европейската демокрация.
Авторите на статията обаче наричат "характерно беззъб" отговора на Европа на действията на Орбан. Сега той може при своето управление да заобиколи националния парламент и да обяви извънредно положение без крайна дата. Половината от европейските държави издадоха изявления, в които осъдиха злоупотребите с спешните мерки, но Унгария не бе посочена по име.
Заедно това може да бъдат надвишени съюзническите тенденции. Както отбеляза италианският политолог Натали Точи, коронавирусът не само идентифицира проблемите, но и засегна всички области, наблегна на вече съществуващата динамика, изведе проблемите на изключително ниво. Норберт Рьотген, който в бъдеще може да стане новият канцлер на Германия, говори и за проблема с съществуването на Европейския съюз.
След като девет държави незабавно поискаха финансова помощ от Брюксел, холандският финансов министър Уопке Хукстра заяви, че европейските власти трябва да проучат защо някои държави нямат достатъчно финансови възглавници, за да преодолеят кризата сами. И тези думи предизвикаха буря от възмущение в Европейския съюз, тъй като лидерите сметнаха, че Холандия се опитва да превърне в „данъчен морал“ здравната криза. Видеоконференцията, която се проведе миналата седмица между лидерите на ЕС, трябваше да бъде кратко сверяване на часовниците, а доведе до остър тричасов дебат.
Липсата на солидарност сред европейците, опасяват се експерти, може да бъде смъртна опасност за целия блок. В миналото подобна ситуация имаше през 2008 г. И европейските страни отново се чудят: ако по-богатите членове на съюза не искат да подкрепят по-слабите членове, тогава какъв е смисълът от членството за тях?
Според политолозите за настоящата ситуация по-късно ще си спомннят по същия начин, както сега за времената на падането на Берлинската стена. Ето защо за европейските държави е много важно да създадат правилното впечатление за себе си. И сега, и Франция, и Германия активно помагат на Италия, но първоначалната им нерешителност силно контрастира с активната помощ на Китай и руските военни в Италия.
Освен това, в сравнение с 2008 г., много неща се промениха: Съединените щати се държат по-враждебно, Китай се засили, а в самата Европа националистите, евроскептиците и противниците на демокрацията натрупаха тежест. И ако Европа не се справи, „националистическите инстинкти“ ще станат по-силни. Става дума в това число за доста силната „Лига“ в Италия на Матео Салвини, който вече заяви, че след победата над вируса европейците ще трябва да се замислят за бъдещето на ЕС.
Според авторите на статията има признаци, че европейските страни ще разработят план за спасяване на икономиката, но подобен раздор може да има дългосрочни последици. Например, ако немците смятат, че италианците са носители на чумата. Освен това остават въпроси относно ценностите и идеалите. В крайна сметка сега има все повече съмнения относно основния постулат на ЕС: че отворените граници ще донесат мир и просперитет.
От друга страна, ако Европа се справи с такава мощна криза, тогава тя може да излезе от нея по-силна от преди, пише Washington Post.
Превод: М.Желязкова
Източник: Поглед.инфо

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!