COVID-19: Къде ще плъзнат транснационалните структури след краха на САЩ (Графики)

Къде ще плъзнат транснационалните структури след краха на САЩ (Графики)


От разгръщащите се събития, вече си личи абсолютното морално лидерство на планетата, поне по отношение на социалната дисциплина, на източната ни съседка (дори двете - погледнете и към Южна Корея). Така още по-обидна за бившия хегемон става пълната безпомощност на държавната машина на САЩ на фона на практически "холивудския" стандарт на собствената му "ексклузивност", съчетан с фирменото за капитализма отношение към населението, води до мисълта за предстоящото прехвърляне на корпоративния център на тежестта в Китай, а след това в самите Щати ще стане, ако не горещо, то не много уютно по редица причини .
Отдавна може би единственото нещо, което остава сравнително ценно на континента в Северна Америка, с изключение на природните ресурси са инженерните кадри на “Гугъл”, “Майкрософ”, “Амазон” и “Фейсбук” с техните офици и центрове за данни, каквито обаче са разпръснати навсякъде по целия свят, както и фабриките с лабораториите на “Интел” и “АМД” т.е. няма особена нужда от „среда“. Има и по-добри места от Калифорния.
Опитът да се повтори разиграването на старата карта със “Сияйния град” за неоправданите хора на света, като така се натрупа “нов петрол” - имигрантите вероятно няма да свършат работа по отношение на качеството. Светът не е същия. Всички "находища" отдавна са изпомпвани ...
Съответно възниква въпросът, а къде ще плъзнат не инженерите, а „мозъците”?
Освен в Китай и Югоизточна Азия? Лондон може би, някой укрепен район в Латинска Америка или "стара Европа" (след дезинфекцията разбира се).
Сега - концентрацията на "капитализма" според мнението на многобройните рейтинги в Ню Йорк, където седалището на Организацията на обединените нации е разположено безразсъдно (между другото, Китай предлага строителството на още една на своя земя). 
Една от прогнозите за следващите пет години е минус 7%, при това оптимистична. Мисля, че ще бъде и повече.


Общият рейтинг не е много информативен, защото там присъстват всякакви ереси като финансови технологии или “авторитетности”, но има и интересни моменти - специализираност. Москва се е “диверсифицирала” и с това не може да се спори.
Разпределението по активност - бизнес, кадри, инфраструктура, финанси, "репутация".
По сектори - Банкиране, Инвестиции, Застраховки, Професиональни услуги(???), Регулиране.
Вижда се, че всички си дишат едни-други на носовете и никой няма да усети угасването на Ню Йорк. Има кой да застане на негово място дори и ако световната икономическа парадигма не се промени.
ПОСЛЕПИС: Впрочем, сега този “световен център” е най-заразеният град на планетата с коронавирус.
Превод: В. Сергеев
Източник: Pogled.info и Афтершок

Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!