Учени: Умира ли коронавирусът от UV лъчите?

Умира ли коронавирусът от UV лъчите?
Определен спектър от светлината може бързо да унищожи вируси и бактерии.



Между огромния брой „здравни“ съвети, плуващи в необятното интернет пространство, един от най-популярните е дезинфекцията на кожа, дрехи или други обекти с UV лъчи. Дали обаче това работи при коронавируса, шестващ победоносно из целия свят? И дали наистина новият вирус мрази слънцето и умира от него?
За съжаление – не.

UV-лъчите

Слънчевите лъчи съдържат три вида ултравиолетови (UV) лъчи. Най-много са UVA лъчите, които са голяма част от радиацията, стигаща до земната повърхност. Те са способни да проникват дълбоко в кожата. И се считат отговорни за 80% от остаряването на кожата – от бръчките до кафявите петънца.
Следващият вид са UVB лъчите, които могат да нарушат структурата на ДНК в кожата ни. Това води до слънчеви изгаряния и евентуално рак на кожата. Наскоро учените откриха, че и UVA лъчите влияят върху това. Тези два вида лъчи са добре изучени и съответно могат да бъдат блокирани от повечето слънцезащитни кремове.
Третия вид е UVC. Тази почти непозната част от спектъра се състои от по-къси, но по-енергични частици светлина. И те се справят много добре с унищожаването на генетичен материал. Без значение дали в хора или във вируси. За щастие до нас стигат много малка част от тях, защото са филтрирани от озона в атмосферата.
Откакто обаче учените знаят как да произвеждат UVC лъчи, те са превърнати в солиден метод за стерилизация. А това се случва от 1878-а година насам. И се използва навсякъде – в болници, в самолети, офиси и заводи. Това е и ключов момент в пречистването на вода за пиене – някои паразити са резистентни на химическите дезинфектанти, които се използват.
Все още няма изследвания как UVC влияе на новия коронавирус. Но изследвания на вируса на САРС показват отлична успеваемост. Радиацията променя структурата на генетичния материал и пречи на вируса да се репликира.
Използвайки това познание, UVC лъчите се използват масово там, където може. В Шанхай в Китай има цял тунел за дезинфенция на автобуси. Роботи пък чистят подовете в болниците. А в някои банки се използват за дезинфекция на банкноти. Разбира се, всичко това се прави далеч от хората. Защото излагането на UVC лъчи може да е смъртоносно. За да изгори човек от UVB се нуждае от часове на слънце. При UVC става за секунди.









слънце, UV лъчите
Снимка: Bernd Hildebrandt от Pixabay

А Слънцето помага ли?

Най-вероятно UVA и UVB помагат. Но не бива да разчитате на това. В страните от развиващия се свят слънцето се използва за дезинфекция на вода. Методът е прост – вода се налива в прозрачна чаша или шише и се оставя за шест часа под лъчите на слънцето. UVA лъчите реагират с кислорода и произвеждат нестабилни молекули диводореден пероксид. А това всъщност е активната съставка в много домакински дезинфектанти и тя убива патогените. Методът дори се препоръчва от Световната здравна организация.
Без вода слънцето пак ще дезинфекцира повърхностите. Но ще отнеме много дълго. А и докато не бъдат извършени достатъчно опити с новия коронавирус няма как да знаем колко точно. Със САРС е правено само едно подобно изследване. То показва, че за 15 минути излагане на UVA нищо във вируса не се променя. А освен това нивото на UV лъчи е различно за всяка точка на планетата. Зависи от часа, от атмосферните условия, от сезона, от географското положение – тоест трудно може да има универсална рецепта.
А освен това – ако вирусът влезе в дробовете ви, никакво количество UV лъчи, което да е безвредно за вас, няма да помогне.
Източник: Flash News.bg


ВИДЕО - ТЕСТ С УЛТРАВИОЛЕТОВА СВЕТЛИНА И БАКТЕРИИ:


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗАГОВОРЪТ Е РАЗКРИТ! COVID-19 е начин за дигитално поробване на хората от световното правителство

Професор Стефано Монтанари за COVID-19: „Ще приключи с това, всички да сме длъжни да се ваксинираме.“ (ВИДЕО)

(ВИДЕО) БИЛ ГЕЙТС: ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ! ЩЕ СЕ СЛОЖИ ВАКСИНА НА 7 МИЛИАРДА!